15 éves a gamma

2017. május 17., 16:10

Az idei jubileumok sorához csatlakozva egy rövid történelmi áttekintéssel emlékezünk meg arról, hogy idén 15 éves a gamma OpenWebMail felülete.

2002

A Novelles PMail rendszer mellett párhuzamosan indított NeoMail felületet felváltotta a jelenleg is futó OpenWebMail, a kezdetektől fogva biztonságos, titkosított csatornán.

A gamma akkori kiépítésében valójában egy SUN munkaállomáson futott, ami a desktop kivitelhez képest robosztusnak számított ECC-s memóriájával és 440 MHz-es UltraSPARC processzorával. Az évek során a szerver többször lecserélődött, az akkori kapacitáshoz képest memóriában körülbelül 80-szor annyi, háttértárban 20-szor annyi kapacitás áll felhasználóink rendelkezésére.

A folyamatos biztonsági foltozások mellett plusz funkcióként került a rendszerbe a központi naptár, amelyre folyamatosan felvisszük a TTK-s időbeosztást, illetve hivatali eseményeket, és a levelek listájánál baloldalt látható "TTK" megjelölés, mely mutatja, ha egy e-mail valóban a TTK-n belüli rendszerből érkezett, így segítve az adathalász levelek elleni küzdelmet.

2008

Biztonsági naplózás segítségével mindenki maga is megtekintheti honnan mikor lépett be, milyen műveleteket végzett az OpenWebMail felületén. Akinek már akkor volt felhasználóneve, ma is vissza tud tekinteni 2008-ig a beállítások napló ikonjával.

2010

Kiegészítő szolgáltatásként rendelkezésre áll egy személyre szabható Hercules szűrőfelület, ahol a gamma.ttk.pte.hu, illetve ttk.pte.hu címekre érkező e-mailek spamszűrésén mindenki egyénileg állíthat, whitelist, blacklist szabályokat adhat hozzá. Emögött egy redundáns, 3 szerverből álló rendszer végzi a bejövő levelek kézbesítését, spamszűrését.

IMAPS szolgáltatásunk mellé bevezettük az SSMTP (secure SMTP) szolgáltatást a laptopos, okostelefonos kliensek távoli levélküldéséhez (külön regisztrációval).

2011

Végleg leállításra került az eddig a gamma felületével párhuzamosan, már csak néhány felhasználóval futó Novell rendszer.

2014

A freemail "óriáslevél" funkciójához hasonlóan használható Nostromo felület indult el a nagyméretű levelek problémájának kezelésére (külön regisztrációval).

Működésbe lép a spam levelek elleni küzdelemben segítő kari SINGULARis feketelista rendszer (jelenleg mintegy 7000 tiltószabállyal).

Elindult a levelek útvonalát és a spamszűrő szabályait elemző szolgáltatás, mely csatolt továbbküldéssel a gurney címen érhető el.

2015

Modernebb felületet keresve teszteltük a "bravo" levelezési rendszert, de sajnos nem kezelte jól az OpenWebMaillel párhuzamos belépéseket, így ennek a fejlesztésnek a tesztfázisban végeszakadt. Végül egy másik rendszerrel sikerült megtartani a párhuzamos használat lehetőségét, ez lett az OMG, melyet az omega.ttk.pte.hu szolgál ki, de ugyanazokat a leveleket érjük el, amiket a tradicionális felületen is. (A párhuzamos használattal kapcsolatos kompromisszum, hogy az ékezetes mappanevek nem kompatibilisek a gamma és az omega között). Némi szinkronizálást végeztünk a két rendszer nemzetközi támogatásában, amely így a következők szerint alakult:

  • gamma: 34 nyelv támogatása (a webdiszk és a címtár funkciók 6 nyelvnél részben angolok)
  • omega: 26 nyelv támogatása (a beállítások 9 nyelvnél részben angol, 4 nyelvnél a profilmenüben is előfordulnak angol kifejezések)

2016

Nemrégiben indítottuk a keretlen címen a spam-ek, scam-ek fogadását felhasználóinktól. Az ide küldött levelek alapján máris több, mint 70 potenciális spamforrást zártunk ki.

2017

Hosszas tesztelés után áprilistól élesben üzemel a végzett hallgatók, dolgozók átirányításait önadminisztrációval kezelő felület.

***

Az OpenWebMail felületére manapság már rásütöttük, hogy "régi felület" - szebben mondva: klasszikus - hiszen 2015-ben elkészült az új "OMG" felület is, melyet egy másik gép szolgál ki, illetve egyesek helyi levelezőprogramokat, vagy okostelefonokat használnak a levelezés elérésére. Ennek ellenére továbbra is tervezzük a tradicionális felület üzemeltetését is, hiszen annak a mai napig megvannak a maga előnyei, például a "webdiszk" funkció, mellyel a hallgatók is elérhetik géptermi home könyvtáraikat, valamint a technológiájából eredően alacsony hálózati és kliens terhelés (régebbi gépen, elavult böngészőkből, lassú internetről is jól használható a felület).

Jelenleg átlagos napi bejövő levélforgalmunk 5000 körül mozog, a klasszikus OpenWebMail felületre átlagosan napi 1200 belépés történik, a modernebb OMG-t napi átlagban 70-80 ember használja (utóbbit elsősorban csak a dolgozók között propagáltuk).

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben