Idén 20 éves a gamma OpenWebMail felülete

2022. május 13., 13:14

Az idei jubileumok sorához csatlakozva egy rövid történelmi áttekintéssel nyereményjátékra invitáljuk a PTE TTK dolgozóit abból az apropóból, hogy idén 20 éves a gamma OpenWebMail felülete.

Számos szolgáltatásunk közül a TTK legtöbb dolgozóját a levelezés érinti közvetlenül. Szolgáltatás monitoringunk alapján levelezési rendszerünk rendelkezésre állása 99.99%. Az idei évben tárhelybővítéseket hajtottunk végre, így a közeljövőben várható a dolgozók általános kvótaemelése a levelezésben is.

A gamma OpenWebMail kerek évfordulójára való tekintettel, csatlakozva az idei jubileumok sorához, kvízjátékra invitáljuk a PTE TTK dolgozóit. A kitöltők között értékes nyereményeket sorsolunk ki.

» A kvíz ide kattintva érhető el «

A játékhoz május 16. hétfő este 8 óráig lehet csatlakozni, a nyertesek szerdán kerülnek fel a PTE TTK Számítástechnikai és Oktatástechnikai Központ weboldalára, illetve e-mailben egyeztetünk velük nyereményük átvételének módjáról.

Visszatekintés a gamma OpenWebMail, illetve a levelezési szolgáltatásaink 20 évére

A számítóközpont több mint 80 szolgáltatása közül a hallgatói számítógéplaborok üzemeltetése mellett a levelezés érinti legtöbb felhasználónkat, így a kezdetektől kiemelten kezeljük.

2002

A Novelles Pegasus Mail rendszer mellett párhuzamosan indított NeoMail felületet felváltotta a jelenleg is futó OpenWebMail (a kezdetektől fogva biztonságos, titkosított csatornán).

A gamma akkori kiépítésében valójában egy SUN munkaállomáson futott, ami a desktop kivitelhez képest robosztusnak számított ECC-s memóriájával, és 440 MHz-es UltraSPARC processzorával. Az évek során a szerver többször lecserélődött, az akkori kapacitáshoz képest memóriában körülbelül 80x annyi, háttértárban 50x annyi kapacitás áll felhasználóink rendelkezésére.

A folyamatos biztonsági foltozások mellett plusz funkcióként került a rendszerbe a központi naptár, amelyre folyamatosan felvisszük a TTK-s időbeosztást, illetve hivatali eseményeket, és a levelek listájánál baloldalt látható "TTK" megjelölés, mely mutatja, ha egy e-mail valóban a TTK-n belüli rendszerből érkezett, így segítve az adathalász levelek elleni küzdelmet.

2005

Mivel egyre problémásabbá vált a kézzel karbantarott címlistákból a körlevélküldés, elindult levelező lista szolgáltatásunk.

2008

Biztonsági naplózás segítségével mindenki maga is megtekintheti honnan mikor lépett be, milyen műveleteket végzett az OpenWebMail felületén (akinek már akkor volt felhasználóneve ma is vissza tud tekinteni 2008-ig a beállítások napló ikonjával - persze a korai adatok betöltése igen lassú).

2010

Kiegészítő szolgáltatásként rendelkezésre áll egy személyre szabható szűrőfelület, ahol a @gamma.ttk.pte.hu, @ttk.pte.hu, @fizika.ttk.pte.hu címekre érkező e-mailek spamszűrésén mindenki egyénileg állíthat, whitelist, blacklist szabályokat adhat hozzá (mely mögött egy redundáns, 3 szerverből álló rendszer végzi a bejövő levelek kézbesítését, spamszűrését).

https://gamma.ttk.pte.hu/hercules

IMAPS szolgáltatásunk mellé bevezettük az SSMTP (secure SMTP) szolgáltatást a laptopos, okostelefonos kliensek távoli levélküldéséhez (külön regisztrációval).

2011

Végleg megállításra került az eddig a gamma felületével párhuzamosan, néhány elhasználóval futó Novell rendszer.

2014

A freemail "óriáslevél" funkciójához hasonlóan használható nostromo felületi indult el a nagy méretű levelek problémájának kezelésére (külön regisztrációval).

https://gamma.ttk.pte.hu/nostromo

A spam levelek elleni küzdelemben segítő Kari singularis feketelista rendszer.

http://singular.ttk.pte.hu/

Elindult a levelek útvonalát és a spamszűrő szabályait elemző szolgáltatás (csatolt továbbküldéssel a gurney@gamma.ttk.pte.hu címen érhető el)

2015

Modernebb felületet keresve teszteltük a "bravo" levelezési rendszert, de sajnos nem kezelte jól az OpenWebMaillel párhuzamos belépéseket, így ennek a fejlesztésnek a tesztfázisban vége szakadt.

Végül egy másik rendszerrel sikerült megtartani a párhuzamos használat lehetőségét, ez lett az OMG, melyet az omega.ttk.pte.hu szolgál ki, de ugyanazokat a leveleket érjük el amiket a tradicionális felületen is (a párhuzamos használattal kapcsolatos kompromisszum hogy az ékezetes mappanevek nem kompatibilisek a gamma és az omega között).

Némi szinkronizálást végeztünk a két rendszer nemzetközi támogatásában, amely így a következők szerint alakult:

  • gamma: 34 nyelv támogatása (a webdiszk és a címtár funkciók 6 nyelvnél részben angolok)
  • omega: 26 nyelv támogatása (a beállítások 9 nyelvnél részben angol, 4 nyelvnél a profilmenüben is előfordulnak angol kifejezések)

2016

Elindítottuk a keretlen@gamma.ttk.pte.hu címen spam-ek/scam-ek csatolt fogadását felhasználóinktól. A klasszikus levelezőfelületen is bevezettük a teljeskörű UTF-8 támogatást.

2017

Hosszas tesztelés után áprilistól élesben üzemel a végzett hallgatók, dolgozók átirányításait önadminisztrációval kezelő felület. Mivel sokan tudományos publikációkban is megadják itteni e-mail címüket, illetve a DPR-t is támogatandó a távozó kollégák/hallgatók 10 évre kaphatnak e-mail átirányítást (az e-mail felületek teljes hozzáférésének megtartása egyedi engedélyezés alapján lehetséges - DH).

2018

A 2014 óta üzemelő singular blacklistre történő beküldéseket stratégiai partnerek számára is elérhetővé tettük, így mára már több mint 300.000 spammer ip-t tiltunk. A blacklist publikusan is elérhető az interneten, az ország három nagy publikus blacklistje közé tartozik, önkormányzatok, egyházi, akadémiai intézmények, cégek, és például a bevándorlási hivatal is használja (a blacklisteknél a nagyobb felhasználószám a hatékonyságot is növeli).

2020

A kissé fapados nostromo felülete mellett elindítottuk a KIFÜ által is használt filesender szolgáltatást, ami javascripttel kliens oldalon képes titkosítani a feltöltött állományokat, illetve a letöltések száma is korlátozható, a modernebb felület mellett, így a nostromohoz képest további biztonsági faktorok teljesítésére is képes.

https://orias.ttk.pte.hu

A korábban alkalmazott fizetős SSL támogatásról átálltunk az ingyenes - de biztonságos - Let's Encrypt-re.

2021

A lassan elavuló TLS1.2 mellett támogatni kezdtük a TLS1.3-at, illetve némi architekturális átalakítás után reverz proxyval is gyorsítottuk a kiszolgálást.

2022

A levelezés gerincét adó keretrendszerekben átálltunk a korábbi debianról ad evuanra.

Az OpenWebMail felületére manapság már rásütöttük, hogy "régi felület" (szebben mondva: klasszikus), hiszen 2015-ben elkészült az új "OMG" felület is, melyet egy másik virtuálgép szolgál ki, illetve egyesek helyi levelezőprogramokat, vagy okostelefonokat használnak a levelezés elérésére. Ennek ellenére továbbra is tervezzük a tradicionális felület üzemeltetését is, hiszen annak a mai napig megvannak a maga előnyei: pl. a "webdiszk" funkció, mellyel a hallgatók is elérhetik géptermi home könyvtáraikat, a technológiájából eredően alacsony hálózati és kliens terhelés (régebbi gépen, elavult böngészőkből, lassú internetről is jól használható a felület).

Független szolgáltatás monitoringunk 2014-es indulása óta a levelezési rendszer rendelkezésre állása 99.99%.

Az idei évben tárhelybővítéseket hajtottunk végre, így a közeljövőben várható a dolgozók általános kvóta emelése a levelezésben is.

PTE TTK SZOK

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben